Bucurii de Neclintit

4 iunie / Ce anume Îl face mândru pe Dumnezeu

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Dar doreau o patrie mai bună, adică o patrie cerească. De aceea lui Dumnezeu nu-I este rușine să Se numească Dumnezeul lor, căci le-a pregătit o cetate (Evrei 11:16).

Eu îmi doresc foarte mult ca Dumnezeu să îmi spună ceea ce a spus despre Avraam, Isaac și Iacov: „Nu Îmi este rușine să fiu numit Dumnezeul tău”.

Pe cât de riscant poate părea acest lucru, oare sensul adevărat nu este că Dumnezeu ar putea fi „mândru” să fie numit Dumnezeul meu? Din fericire, această posibilitate minunată este înconjurată de motive (în Evrei 11:16): unul înainte, și unul după.

În primul rând, haideți să îl vedem pe al doilea: „lui Dumnezeu nu-I este rușine să Se numească Dumnezeul lor, căci le-a pregătit o cetate”.

Primul motiv pentru care Lui nu Îi este rușine să Se numească Dumnezeul lor este că El a făcut ceva pentru ei. El le-a pregătit o cetate – cetatea cerească „al cărei meșter și ziditor este Dumnezeu” (Evrei 11:10). Așadar, primul motiv că nu Îi este rușine să fie numit Dumnezeul lor este că El a lucrat pentru ei. Nu invers.

Acum haideți să vedem primul motiv: „Dar doreau o patrie mai bună, adică o patrie cerească. De aceea lui Dumnezeu nu-I este rușine să Se numească Dumnezeul lor”.

Expresia „de aceea” indică existența unui motiv exprimat anterior, motiv pentru care lui Dumnezeu nu Îi este rușine să Se numească Dumnezeul lor. Motivul ține de dorința lor. Ei doresc o patrie mai bună – adică o patrie mai bună decât cea pământească, în care trăiesc acum, anume o patrie cerească, unde Dumnezeu este.

Atunci când dorim această cetate cerească – locașul lui Dumnezeu – mai mult decât tot ceea ce ne poate da această lume, lui Dumnezeu nu Îi este rușine să Se numească Dumnezeul nostru. Când noi ne însușim astfel tot ceea ce El făgăduiește să fie pentru noi, El este mândru să fie Dumnezeul nostru. Aceasta este o veste bună.

​De aceea, deschide-ți ochii și privește către patria mai bună, către cetatea pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi, și dorește-o din toată inima ta. Lui Dumnezeu nu Îi va fi rușine să Se numească Dumnezeul tău.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus