Bucurii de Neclintit Tematică: Judecata

5 Octombrie / Se va face dreptate

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.

© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Preaiubiților, nu vă răzbunați singuri; ci lăsați să se răzbune mânia lui Dumnezeu; căci este scris: ‚Răzbunarea este a Mea; Eu voi răsplăti’, zice Domnul” (Rom. 12:19).

Noi toți am trecut prin situații când altcineva a greșit față de noi. Probabil că majoritatea am fost răniți mult de cineva care nu și-a cerut niciodată scuze sau care nu a făcut nimic suficient cât să îndrepte lucrurile.

Iar una dintre piedicile mari în calea uitării acelei răni și amărăciuni este convingerea – convingerea justificată – că trebuie să se facă dreptate, că fibra morală a Universului se va rupe dacă oamenii pot pur și simplu să scape după ce au făcut greșeli groaznice și să îi păcălească pe toți.

Aceasta este una dintre piedicile în calea iertării și a abandonării resentimentelor. Și nu este singura. Mai trebuie să ne ocupăm și de păcatele noastre. Dar aceasta este o piedică reală.

Noi ne simțim că a lăsa ca astfel de lucruri să treacă ar însemna că am admite că pur și simplu nu se va face dreptate. Și noi nu o putem face.

Așa că rămânem agățați de mânie și ne jucăm cu evenimentele sau cuvintele în repetate rânduri, ca și cu sentimentele: n-ar fi trebuit să se întâmple asta; nu ar fi trebuit; a fost un lucru greșit; a fost un lucru greșit. Cum poate el (sau ea) să fie atât de fericit(ă) când situația mea este atât de mizerabilă? Așa ceva este atât de greșit. Atât de greșit! Nu putem să trecem peste acest lucru. Iar amărăciunea noastră începe să otrăvească totul.

Acest cuvânt din Romani 12:19 ne este dat de Dumnezeu ca să ridice acea povară de pe umerii noștri.

„Nu vă răzbunați singuri; ci lăsați să se răzbune mânia lui Dumnezeu”. Ce înseamnă asta pentru tine?

A lăsa jos povara de mânie, a abandona practica dădăcirii inimii tale cu sentimentul că ți s-a greșit – a abandona această atitudine – nu înseamnă că ceea ce ți s-a greșit nu a fost un lucru rău. A fost.

Dar asta nu înseamnă că nu există dreptate. Nu înseamnă că nu vei fi răzbunat. Nu înseamnă că acei care ți-au greșit vor scăpa. Nu.

Dar, când tu lași jos povara răzbunării, Dumnezeu o ridică și o ia El.

Aceasta nu este o modalitate subtilă de răzbunare. Acesta este felul în care lăsăm răzbunarea în mâinile Aceluia căruia Îi aparține. „Răzbunarea este a Mea”, spune Domnul. Tu las-o jos. Eu o voi ridica și o voi lua. Se va face dreptate.

Ce alinare glorioasă! Nu trebuie să port această povară. Este ca și cum aș inspira adânc, poate pentru prima dată după zeci de ani, și să simt că acum pot fi cu adevărat liber să iubesc.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus