Bucurii de Neclintit Tematică: Nașterea/întruparea lui Hristos

9 Decembrie / Două feluri de împotrivire față de Isus

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.

© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

 „Când a auzit împăratul Irod acest lucru, s-a tulburat mult; și tot Ierusalimul s-a tulburat împreună cu el” (Matei 2:3).

Isus este problematic pentru oamenii care nu vor să I se închine, iar El stârnește împotrivirea lor față de cei care I se închină. Probabil că nu acesta este principalul subiect din mintea lui Matei, dar constituie o implicație inevitabilă pe măsura dezvoltării narațiunii biblice.

În cazul de față, vedem două feluri de oameni care nu vor să I se închine lui Isus.

Prima categorie este formată din cei pe care pur și simplu nu îi interesează nimic despre Isus. În viețile lor, El nu înseamnă nimic. Acest grup este ilustrat la începutul vieții lui Isus de marii preoți și de cărturari. Matei 2:4 spune: „[Irod] i-a adunat pe toți preoții cei mai de seamă și pe cărturarii norodului, și a căutat să afle de la ei unde trebuia să Se nască Hristosul”. Așa că aceștia i-au spus, dar s-au oprit aici, după care s-au întors la treburile lor. Tăcerea și nepăsarea zdrobitoare a liderilor este copleșitoare dacă ne gândim la importanța a ceea ce se petrecea în acele momente.

Apoi observați că Matei 2:3 spune: „Când a auzit împăratul Irod acest lucru, s-a tulburat mult; și tot Ierusalimul s-a tulburat împreună cu el”. Cu alte cuvinte, zvonurile zburau în toate direcțiile că cineva se gândea că Mesia se născuse. Lipsa de acțiune din partea marilor preoți este uluitoare: De ce să nu se ducă cu magii? Nu le pasă. Ei nu au vreo pasiune să Îl găsească pe Fiul lui Dumnezeu și să I se închine.

A doua categorie de oameni care nu vor să se închine lui Isus este formată din cei care se simt puternic amenințați de El. În narațiunea de aici, Irod face parte din acest grup. El este cu totul îngrozit, atât de mult, încât plănuiește și minte, apoi comite crime în serie doar ca să scape de Isus.

În zilele noastre, aceleași două feluri de împotrivire se ridică împotriva lui Hristos și a celor care I se închină: indiferența și ostilitatea. Sper că nu te afli în niciunul dintre aceste grupuri de oameni.

Iar dacă ești creștin, lasă ca acest Crăciun să fie momentul când te vei gândi la ce înseamnă – și ce costă – să te închini și să Îl urmezi pe acest Mesia.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus