Bucurii de Neclintit

19 iunie / Insulta fricii de om

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Atunci Saul a zis lui Samuel: „Am păcătuit, căci am călcat porunca Domnului, și n-am ascultat cuvintele tale; mă temeam de popor, și i-am ascultat glasul” (1 Sam. 15:24).

De ce a ascultat Saul de popor, nu de Dumnezeu? Pentru că s-a temut de popor, nu de Dumnezeu. El s-a temut mai mult de consecințele umane ale ascultării decât să se teamă de consecințele divine ale neascultării de Dumnezeu. El s-a temut mai mult de ideea de a nu fi plăcut oamenilor decât de a nu fi pe placul lui Dumnezeu. Iar aceasta este o insultă gravă la adresa lui Dumnezeu.

În fapt, Isaia spune că este un fel de mândrie să te temi de ce-ți poate face omul, dar să ignori făgăduințele lui Dumnezeu. El Îl citează pe Dumnezeu prin această întrebare străpungătoare: „Eu, Eu vă mângâi. Dar cine ești tu, ca să te temi de omul cel muritor, și de fiul omului, care trece ca iarba, și să uiți pe Domnul, care te-a făcut, care a întins cerurile și a întemeiat pământul? De ce să tremuri necontenit toată ziua, înaintea mâniei asupritorului, când umblă să te nimicească? Unde este mânia asupritorului?” (Isaia 51:12-13).

Frica de om ar putea să nu fie percepută ca mândrie, dar Dumnezeu spune că asta este: „Cine ești tu, ca să te temi de omul cel muritor, și de fiul omului, care trece ca iarba, și să-L uiți pe Domnul, care te-a făcut?”

Ideea este că, dacă te temi de om, ai început să respingi sfințenia și vrednicia lui Dumnezeu și a Fiului Său Isus. Dumnezeu este infinit mai puternic decât omul. El este infinit mai înțelept și infinit mai plin de răsplată și bucurie.

A te îndepărta de El de frica a ceea ce omul poate face înseamnă să respingi tot ceea ce Dumnezeu făgăduiește să fie pentru cei care se tem de El. Și este o mare insultă, astfel că El nu poate găsi nimic plăcut.

​Pe de altă parte, când auzim făgăduințele lui Dumnezeu și avem încredere în El, temându-ne de ocara ce ar putea fi adusă asupra lui Dumnezeu prin necredința noastră, El este foarte onorat, și El găsește o mare plăcere în aceasta.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus