Bucurii de Neclintit

28 mai / Răsplata răbdării

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Voi, negreșit, v-ați gândit să-mi faceți rău: dar Dumnezeu a schimbat răul în bine, ca să împlinească ceea ce se vede azi, și anume, să scape viața unui popor în mare număr (Gen. 50:20).

Istoria vieții lui Iosif, din Geneza 37-50, constituie o lecție deosebită pentru noi, arătându-ne de ce ar trebui să avem credință în harul suveran viitor al lui Dumnezeu.

Iosif este vândut ca sclav de frații lui, lucru care trebuie să îi fi testat foarte mult răbdarea. Dar el primește o slujbă bună în Egipt, în casa lui Potifar. După aceea, când acționează drept într-un loc neplănuit al ascultării, nevasta lui Potifar minte despre integritatea lui Iosif, astfel că el este aruncat în închisoare – o altă mare încercare a răbdării lui.

Dar și aici, lucrurile se îndreaptă înspre binele lui, iar gardianul închisorii îi dă responsabilitate și respect. Dar tocmai când el credea că urma să primească răsplata din partea paharnicului lui Faraon, căruia îi interpretase visul, paharnicul uită de el vreme de încă doi ani. O altă încercare dureroasă a răbdării lui Iosif.

În final, sensul tuturor acestor ocolișuri și amânări devine clar. Iosif ajunge înălțat în autoritate, ca lider al Egiptului, mai presus de el nefiind decât Faraon. El ajunge în final să îi salveze de la înfometare chiar pe frații lui, care îl vânduseră ca sclav. Iosif le spune fraților lui de care fusese înstrăinat cu mult timp în urmă: „Dumnezeu m-a trimis înaintea voastră ca să vă rămână sămânța vie în țară, și ca să vă păstreze viața printr-o mare izbăvire… Voi, negreșit, v-ați gândit să-mi faceți rău: dar Dumnezeu a schimbat răul în bine, ca să împlinească ceea ce se vede azi, și anume să scape viața unui popor în mare număr” (Gen. 45:7; 50:20).

Care a fost cheia răbdării lui Iosif în decursul tuturor acelor mulți ani de exil și abuzuri? Răspunsul este acesta: credința în harul suveran viitor al lui Dumnezeu – harul suveran al lui Dumnezeu care transformă lucrurile neplanificate în cel mai fericit final imaginabil.

​Și aceasta este și cheia răbdării noastre. Credem că Dumnezeu lucrează pentru noi chiar când trecem prin cele mai ciudate și mai dureroase turnuri din viață?

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus