Bucurii de Neclintit Tematică: Pocăința

17 Noiembrie / Schimbarea este posibilă

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.

© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Să vă îmbrăcați în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire și sfințenie pe care o dă adevărul” (Efes. 4:24).

Creștinismul spune că schimbarea este posibilă. Schimbare profundă, fundamentală. Este posibil să ajungi blând, deși cândva erai rece și insensibil. Este posibil să încetezi să fii stăpânit de amărăciune și mânie. Este posibil să ajungi un om iubitor, oricare ar fi fost istoricul tău.

Biblia spună că Dumnezeu este factorul decisiv în transformarea noastră, făcându-ne ce ar trebui să fim. Biblia spune cu o claritate minunată: „să piară dintre voi… orice răutate” și fiți „buni” (Efes. 4:31-32). Ea nu spune, „dacă poți…”, sau, „dacă părinții tăi au fost buni…”, sau, „dacă n-ai fost groaznic de abuzați…” Ea spune „fiți buni”.

Acest lucru este minunat de eliberator. El mă eliberează fatalismul groaznic care spune că schimbarea este imposibilă pentru mine. Ea mă eliberează de gândirea mecanică ce a modelat fundalul destinului meu.

Iar poruncile lui Dumnezeu vin întotdeauna cu un adevăr eliberator, care are puterea de a schimba viața, când îl crezi. Iată patru exemple,

(1) Dumnezeu ne-a înfiat. Avem un Tată nou și o familie nouă. Înfierea zdrobește forțele fataliste ale „originii” noastre de familie. „Tată să nu numiți pe nimeni pe pământ; pentru că Unul singur este Tatăl vostru: Acela care este în ceruri” (Matei 23:9).

(2) Dumnezeu ne iubește ca pe copiii Lui. Noi suntem „copii preaiubiți” (Efes. 5:1). Porunca de a imita dragostea lui Dumnezeu nu stă agățată în aer, ci ea vine cu putere: „Imitați-L pe Dumnezeu, ca niște copii preaiubiți”. „Iubește!” este porunca, iar a fi iubit de Dumnezeu este puterea.

(3) Dumnezeu ne-a iertat în Hristos. Fiți blânzi cu inima și iertători, la fel cum Dumnezeu v-a iertat în Hristos (Efes. 4:32). Ceea ce Dumnezeu a făcut în Hristos este plin de putere. Și asta face schimbarea posibilă. Porunca de a fi blânzi cu inima are mai mult de-a face cu ceea ce Dumnezeu a făcut pentru tine decât cu ceea ce mama sau tatăl tău ți-au făcut. Acest fel de poruncă îți arată că te poți schimba.

(4) Hristos te-a iubit și S-a dat pe Sine pentru tine. „Trăiți în dragoste, după cum și Hristos v-a iubit” (Efes. 5:2). Porunca vine cu adevărul care schimbă viața. „Hristos v-a iubit”. În momentul când există o șansă de a iubi și o voce vine și îți spune, „nu ești o persoană iubitoare”, poți să spui: „Dragostea lui Hristos față de mine mă face un fel nou de om. Porunca Lui de a iubi este la fel de posibilă pentru mine pe cât este făgăduința dragostei Lui față de mine”.

Nu fi un fatalist. Fii creștin. Schimbarea este posibilă. Dumnezeu este viu. Hristos a înviat. Făgăduințele sunt adevărate.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus