Bucurii de Neclintit Tematică: Dragoste

6 Noiembrie / Iubiți-vă fierbinte unii pe alții

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.

© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Ți s-a arătat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul de la tine, decât să faci dreptate, să iubești mila, și să umbli smerit cu Dumnezeul tău?” (Mica 6:8).

Nimeni nu s-a simțit vreodată neiubit pentru că i s-a spus că bucuria lui va face o altă persoană să fie fericită. Eu n-am fost acuzat niciodată de egoism când mi-am justificat un gest de bunătate pe baza a ceea ce îmi face plăcere. Dimpotrivă, faptele de dragoste sunt autentice în măsura în care nu sunt făcute cu resentimente.

Iar alternativa bună la resentimente nu este o atitudine neutră sau să faci ceva din obligație, ci cu bucurie. Inima autentică a dragostei iubește bunătatea (Mica 6:8); ea nu face doar acte de bunătate. Hedonismul creștin forțează acest adevăr înaintea noastră, ca să îl luăm în considerare.

„Cunoaștem că îi iubim pe copiii lui Dumnezeu prin aceea că Îl iubim pe Dumnezeu și păzim poruncile Lui. Căci dragostea de Dumnezeu stă în păzirea poruncilor Lui. Și poruncile Lui nu sunt grele; pentru că oricine este născut din Dumnezeu, biruiește lumea” (1 Ioan 5:2-4).

Citește aceste propoziții în ordine inversă și observă logica lor. În primul rând, a fi născut din Dumnezeu ne dă o putere prin care biruim lumea. Aceasta ne este dată ca temei sau bază (observați expresia „pentru că”) a afirmației că poruncile lui Dumnezeu nu sunt împovărătoare.

Așadar, a fi născut din Dumnezeu ne dă o putere care cucerește aversiunea noastră lumească față de voia lui Dumnezeu. Poruncile Lui nu mai sunt acum „grele”, ci ele sunt dorința și desfătarea inimii noastre. Aceasta este dragostea lui Dumnezeu: nu doar că noi împlinim poruncile Lui, ci și că ele nu ni se par grele.

Apoi, în versetul 2, ni se spune că dovada autenticității dragostei noastre față de copiii lui Dumnezeu stă în dragostea lui Dumnezeu. Ce ne învață acest lucru despre dragostea noastră față de copiii lui Dumnezeu?

Întrucât dragostea lui Dumnezeu împlinește voia Lui cu bucurie, nu cu un sentiment de împovărare, și deoarece dragostea față de Dumnezeu este măsura autenticității dragostei noastre față de copiii lui Dumnezeu, dragostea noastră față de copiii lui Dumnezeu trebuie să fie manifestată și ea cu bucurie, nu cu rețineri.

Hedonismul creștin este perfect potrivit slujbei dragostei, căci el ne presează să mergem înainte către ascultarea bucuroasă, nu către cea reticentă și cârtitoare.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus