Bucurii de Neclintit

8 Iulie / Credința mântuitoare iubește iertarea

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Fiți buni unii cu alții, miloși, și iertați-vă unul pe altul, cum v-a iertat și Dumnezeu pe voi în Hristos (Efes. 4:32).

Credința mântuitoare nu înseamnă doar să crezi că ești iertat. Ea se uită la grozăvia păcatului, apoi la sfințenia lui Dumnezeu, și înțelege spiritual că iertarea dată de Dumnezeu este nespus de glorioasă și frumoasă. Noi nu doar o primim, ci o și admirăm. Suntem satisfăcuți cu noua noastră prietenie cu un Dumnezeu atât de măreț și iertător.

Credința în iertarea dată de Dumnezeu nu constă doar dintr-o convingere că am scăpat de pedeapsă. Ea presupune și savurarea adevărului că un Dumnezeu iertător este cea mai prețioasă realitate din Univers. Credința mântuitoare te face să te bucuri că ești iertat de Dumnezeu, apoi te înalță de aici la a-ți găsi bucuria în Dumnezeul care iartă – și în tot ceea ce este El pentru noi în Isus. Această experiență are un efect uriaș asupra noastră, făcându-ne să devenim oameni iertători.

Actul măreț al procurării iertării noastre este în trecut – Crucea lui Hristos. Uitându-ne înapoi către ea, noi învățăm ceva despre harul în care vom sta pe vecie (Rom. 5:2). Învățăm că suntem iertați, iubiți și acceptați acum și în vecii vecilor. Învățăm că Dumnezeul cel viu este un Dumnezeu iertător.

Dar marele act al experimentării iertării noastre va continua pe veci. Părtășia noastră bucuroasă cu Dumnezeul măreț, care iartă, este veșnică. Prin urmare, libertatea de a ierta care decurge din această părtășie atotîmplinitoare cu Dumnezeul iertător ține cât vom trăi.

​Știi că este posibil să rămâi ranchiunos dacă credința ta înseamnă doar că ai privit înapoi către Cruce și ai concluzionat că ai scăpat de pedeapsă. Iată de ce am fost forțat să merg mai adânc în ceea ce este credința adevărată – nu doar o ușurare că am scăpat de pedeapsă, ci și o satisfacție profundă în tot ceea ce este Dumnezeu pentru mine în Isus. Această credință nu se uită înapoi doar ca să descopere că am scăpat de pedeapsă, ci și ca să Îl vadă și să Îl savureze pe Dumnezeul care ne oferă un viitor nesfârșit de zile de pace, în părtășie cu El. Părtășia satisfăcută cu un astfel de Dumnezeu iertător este crucială pentru ca și noi să devenim oameni iertători.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus