Bucurii de Neclintit

25 iunie / Capcana mortală a lăcomiei

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Cei ce vor să se îmbogățească, dimpotrivă, cad în ispită, în laț și în multe pofte nesăbuite și vătămătoare, care îi cufundă pe oameni în prăpăd și pierzare (1 Tim. 6:9).

Lăcomia poate distruge sufletul în Iad pe veci.

Motivul pentru care sunt sigur că această pierzare nu este un fel de fiasco financiar trecător, ci pierzarea finală în Iad, ține de ceea ce Pavel afirmă cu trei versete mai devreme, în 1 Timotei 6:12. El spune că trebuie să luptăm cu lăcomia prin credință, după care spune: „apucă viața veșnică la care ai fost chemat, și pentru care ai făcut acea frumoasă mărturisire înaintea multor martori”. Ceea ce este în joc în fuga de lăcomie și în lupta pentru mulțumire, prin credința în harul viitor, este viața veșnică.

Astfel, când Pavel spune în 1 Timotei 6:9 că dorința de îmbogățire îi aruncă pe oameni în pierzare, el nu spune că lăcomia îți poate distruge căsnicia sau afacerea (lucruri certe!). El spune că lăcomia îți poate distruge veșnicia. Sau, așa cum spune finalul versetului din 1 Timotei 6:10, „unii, care au umblat după ea [iubirea de bani], au rătăcit de la credință și s-au străpuns singuri cu o mulțime de chinuri”.

Dumnezeu a mers mila în plus în Biblie, avertizându-ne în îndurarea Lui de faptul că idolatria lăcomiei nu este ceva din care să câștigăm. Ea este o stradă înfundată în cel mai rău sens al cuvântului. Este o cursă și o șmecherie mortală.

​De aceea, ceea ce te îndemn este exact ceea ce ni se spune în 1 Timotei 6:11: „fugi de aceste lucruri”! Când le vezi făcându-și apariția (într-o reclamă la televizor, într-un catalog de Crăciun, într-o reclamă pe internet sau când vezi ce și-a cumpărat vecinul tău), fugi de ele în felul în care ai fugi de un leu scăpat de la grădina zoologică, un leu flămând și răcnind. „Apucă viața veșnică”.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus