Bucurii de Neclintit

17 martie / Punctul culminant al rugăciunii

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Făgăduințele lui Dumnezeu, oricâte ar fi ele, toate în El sunt „da”; de aceea și „Amin”, pe care-l spunem noi, prin El, este spre slava lui Dumnezeu (2 Cor. 1:20).

Rugăciunea este un răspuns la făgăduințe, adică la asigurările primite de la Dumnezeu privitoare la harul viitor.

Rugăciunea înseamnă să extragem din acel cont unde Dumnezeu a depozitat întreaga vistierie a harului Său viitor.

Rugăciunea nu este o speranță în întuneric că ar putea exista vreundeva un Dumnezeu al bunelor intenții. Rugăciunea se bazează pe făgăduințele lui Dumnezeu, și ea se duce la bancă zi de zi, extrăgând provizia zilnică necesară din magaziile harului viitor.

Nu rata legătura dintre cele două jumătăți ale acestui verset deosebit. Observă acel „de aceea”: „Făgăduințele lui Dumnezeu, oricâte ar fi ele, toate în El sunt ‚da’; de aceea și „Amin”, pe care-l spunem noi, prin El, este spre slava lui Dumnezeu”.

Hai să așezăm invers cele două jumătăți, ca să ne asigurăm că vedem acest adevăr: Când ne rugăm, noi Îi spunem Amin lui Dumnezeu prin Hristos, pentru că Dumnezeu a spus un Amin decisiv la toate făgăduințele Sale în Hristos. Rugăciunea este pledoaria încrezătoare înaintea lui Dumnezeu, care Îi cere să împlinească făgăduințele harului Său viitor – de dragul lui Hristos. Rugăciunea legă credința noastră în harul viitor de temelia acestuia, Isus Hristos.

Acest lucru ne conduce la punctul final: „Amin” este un cuvânt complet și precis în momentele de rugăciune. El nu are în primul rând sensul de, „Da, acum am încheiat de spus această rugăciune”. Nu, ci are în primul rând sensul de, „Da, Dumnezeu a făcut toate aceste făgăduințe”.

Amin înseamnă, „Da, Doamne, Tu poți face asta”. Înseamnă, „Da, Doamne, Tu ești puternic. Da, Doamne, Tu ești înțelept. Da, Doamne, Tu ești îndurător. Da, Doamne, tot harul viitor vine de la Tine și a fost confirmat în Hristos”.

​„Amin” este o exclamație care reflectă nădejdea și încrederea sigură după ce am rostit o rugăciune prin care am cerut ajutor de sus.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus