Bucurii de Neclintit

11 februarie / Cea mai bună formă de robie

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Căci cel chemat în Domnul ca rob, este un slobozit al Domnului. Tot așa, cel ce era slobod când a fost chemat, este un rob al lui Hristos (1 Cor. 7:22, traducerea mea).

M-aș fi așteptat ca Pavel să facă schimb între termenii „Domnul”, care are sensul de Stăpân, și „Hristos”, care înseamnă Mesia.

El face legătura între eliberarea noastră și faptul că Isus este Stăpânul nostru („un slobozit al Domnului”), și apoi conectează noua noastră robie de faptul că Isus este Mesia al nostru („un rob al lui Hristos”). Pare ciudat acest lucru, pentru că Mesia a venit să Își elibereze poporul din mâna celor care îl înrobesc, pentru că stăpânii preiau controlul asupra vieților robilor lor.

De ce se exprimă el în felul acesta? De ce face legătură între robie (altceva decât eliberare) și Mesia, și eliberare (lucru diferit de robie) și Stăpân?

Iată sugestia mea: schimbarea are două efecte asupra libertății noastre și două asupra robiei noastre.

Pe de o parte, atunci când vorbește despre noi spunând că suntem „cei sloboziți ai Domnului”, el garantează și limitează noua noastră libertate:

(1) Domnia Lui se manifestă peste toți ceilalți stăpâni existenți, așa că eliberarea noastră este incontestabilă și absolut sigură.

(2) Cu toate acestea, fiind eliberați din mâna tuturor celorlalți domni, noi nu suntem liberi față de El. Libertatea noastră este limitată în îndurarea Lui. Isus este Stăpânul nostru.

Pe de altă parte, atunci când vorbește despre noi spunând că suntem „robi ai lui Hristos”, El îndulcește și înmoaie robia noastră:

(1) Mesia are stăpânirea asupra celor care sunt ai Lui ca să îi scoată din legăturile robiei și să îi aducă în domeniul deschis al păcii: „El va face ca domnia Lui să crească, și o pace fără sfârșit…” (Isaia 9:7).

(2) El îi face să fie ai Lui ca să le dea cea mai dulce bucurie: „l-aș sătura cu miere din stâncă” (Ps. 81:16). Dar această stâncă este Hristos, Mesia.

​Așadar, creștine, fii bucuros de acest lucru: „Căci cel chemat în Domnul ca rob, este un slobozit al Domnului” – Stăpânul. „Tot așa, cel ce era slobod când a fost chemat, este un rob al lui Hristos” Mesia care înmoaie și îndulcește.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus