Bucurii de Neclintit

6 iunie / Toți eram vrăjmași față de Dumnezeu

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Și pe voi, care odinioară erați străini și vrăjmași prin gândurile și prin faptele voastre rele, El v-a împăcat acum prin trupul Lui de carne, prin moarte (Col. 1:21-22).

Cea mai bună veste din lume este că înstrăinarea noastră de Dumnezeu s-a sfârșit și că suntem împăcați cu Judecătorul Universului. Dumnezeu nu mai este împotriva, ci de partea noastră. Când avem de partea noastră dragostea atotputernică, acest lucru ne oțelește sufletele. Viața devine cu totul liberă și îndrăzneață când cea mai puternică Ființă din Univers este de partea ta.

Dar mesajul mântuirii pe care Pavel îl propovăduiește nu este o veste bună pentru cei care resping diagnosticul din Coloseni 1:21. El spune: „odinioară erați străini și vrăjmași prin gândurile voastre”.

Câți oameni cunoști care să spună: „Fără harul lui Dumnezeu, sunt vrăjmaș lui Dumnezeu în gândurile mele”? Rareori întâlnești oameni spunând: „Îl urăsc pe Dumnezeu”. De aceea, ce vrea să spună Pavel când afirmă că oamenii sunt „vrăjmași prin gândurile lor” față de Dumnezeu, înainte ca ei să fie împăcați prin sângele lui Hristos?

Eu cred că sensul este că vrăjmășia se îndreaptă în realitate către Dumnezeul cel adevărat, dar oamenii nu se gândesc la El. Ei își imaginează că Dumnezeu este în felul în care le-ar plăcea lor să fie, gândire care rareori include vreo posibilitate ca ei să se afle în vreo stare de conflict real cu El.

Dar Pavel spune că, dacă ne gândim la Dumnezeul adevărat – un Dumnezeu suveran peste toate lucrurile, inclusiv peste boală și calamități – noi toți suntem vrăjmași față de El. În adâncul sufletelor noastre, am urât puterea și autoritatea Lui absolute.

Faptul că unii ajung mântuiți se datorează adevărului măreț că moartea lui Hristos a procurat harul prin care Dumnezeu a cucerit inimile noastre și ne-a făcut să Îl iubim pe Cel pe care odinioară Îl uram.

​Mulți dintre noi încă învățăm cum să nu mai fim ostili lui Dumnezeu. Faptul că El este glorios de răbdător este ceva bun.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus