Bucurii de Neclintit

25 aprilie / Mântuirea lui Pavel a fost în folosul tău

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Măcar că mai înainte eram un hulitor, un prigonitor și batjocoritor. Dar am căpătat îndurare, pentru că lucram din neștiință, în necredință! Și harul Domnului nostru s-a înmulțit peste măsură de mult împreună cu credința și cu dragostea care este în Hristos Isus… Dar am căpătat îndurare, pentru ca Isus Hristos să-Și arate în mine, cel dintâi, toată îndelunga Lui răbdare, ca o pildă celor ce ar crede în El, în urmă, ca să capete viața veșnică (1 Tim. 1:13–14, 16).

Convertirea lui Pavel a avut loc și spre binele tău. Ai auzit asta? Recitește pasajul: „Dar am căpătat îndurare, pentru ca Isus Hristos să-Și arate în mine, cel dintâi, toată îndelunga Lui răbdare, ca o pildă celor ce ar crede în El, în urmă, ca să capete viața veșnică”. Adică noi – tu și eu.

Sper că vei citi aceste lucruri foarte personal. Dumnezeu te-a avut în vedere când l-a ales pe Pavel și l-a mântuit prin harul suveran exact în felul respectiv.

Dacă tu crezi în Isus ca să primești viața veșnică – sau dacă încă mai poți crede în El ca să ai viața veșnică – convertirea lui Pavel a avut loc și pentru binele tău. Ideea convertirii lui în felul în care ea s-a produs este că ea îți prezintă răbdarea incredibilă a lui Hristos în culori vii.

Adu-ți aminte că viața lui Pavel de dinaintea convertirii a fost o lungă încercare la adresa lui Isus. „Pentru ce Mă prigonești?”, l-a întrebat Isus pe drumul către Damasc (F.A. 9:4). „Viața ta de necredință și răzvrătire este o prigoană la adresa Mea!” Și totuși, Pavel ne spune în Galateni 1:15 că el fusese pus deoparte pentru slujba sa apostolică încă de dinainte să se fi născut. Uimitor. Asta înseamnă că toată viața lui de până la momentul convertirii nu a fost decât un lung abuz la adresa lui Dumnezeu, o lungă respingere și batjocorire a lui Isus – care îl alesese să fie apostol încă dinainte ca el să se nască.

Iată de ce Pavel vorbește despre convertirea lui ca fiind o demonstrare extraordinară a răbdării lui Isus. Și exact aceasta ne oferă El astăzi.

Isus l-a mântuit pe Pavel spre binele nostru la momentul și în felul în care El a ales, ca să-Și „arate… toată îndelunga Lui răbdare” față de noi (1 Tim. 1:16). Ca să nu ne pierdem cu inima. Ca să nu credem că El nu ne-ar putea mântui pe noi. Ca să nu ne imaginăm că El ar fi înclinat spre mânie. Ca să nu ne închipuim că noi ne-am fi îndepărtat prea mult. Ca să nu credem că cei ce ne sunt cei mai dragi nu pot fi convertiți – dintr-o dată, pe neașteptate, prin harul suveran și abundent al lui Isus.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus