Bucurii de Neclintit Tematică: Suveranitatea lui Dumnezeu

19 Iulie / Timpul hotărât de El este perfect

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Să ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentru un ajutor la vremea potrivită (Evrei 4:16, traducerea mea).

Știu că acest verset prețios este tradus în mod obișnuit astfel: „Să ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare și să găsim har, pentru ca să fim ajutați la vreme de nevoie”. Dar aceasta este o parafrază – una adevărată – care ne arată că Dumnezeu vine în ajutorul nostru când avem nevoie de El. Dar dacă am citi acest verset în cheia literală, am observa că focalizarea este pe cât de potrivit este acest ajutor pentru vremea lui.

Toată slujirea este în viitor – la un moment distanță, la o lună, un an sau o decadă. Noi ne tulburăm deseori de imperfecțiunile noastre. Când acest lucru se ivește, trebuie să ne îndreptăm către rugăciune.

Rugăciunea este forma de credință ce face legătura între ziua de azi și harul care ne va face în stare să împlinim lucrarea de mâine. Timpul chiar contează.

Cum ar fi dacă harul ar veni prea devreme sau prea târziu? Traducerea tradițională a versetului din Evrei 4:16 nu arată clar că avem de-a face în această privință cu o făgăduință foarte prețioasă. Avem nevoie de o traducere mai literală ca să o putem observa. Făgăduința nu este doar că găsim har „ca să fim ajutați la vreme de nevoie”, ci că harul este rânduit de Dumnezeu la vremea potrivită.

Ideea este că rugăciunea este calea prin care găsim har viitor pentru ajutorul la vremea potrivită. Acest har de la Dumnezeu vine întotdeauna la timpul potrivit de la „scaunul harului”. Expresia „scaunul harului” are sensul că harul viitor vine de la Împăratul Universului, care stabilește timpul potrivit prin propria autoritate (F.A. 1:7).

Timpul hotărât de El este perfect, dar timpul hotărât de noi rareori se întâmplă să fie cel potrivit: „Căci înaintea Ta, o mie de ani sunt ca ziua de ieri, care a trecut” (Ps. 90:4). La nivel global, El stabilește timpul când popoarele se ridică și cad (F.A. 17:26). Apoi la nivel personal, „soarta mea este în mâna Ta” (Ps. 31:15).

Când ne întrebăm care este timpul potrivit pentru harul viitor, trebuie să ne gândim la „scaunul harului”. Nimic nu poate împiedica planul lui Dumnezeu să ne trimită har când ne va ajuta cel mai bine. Harul viitor este întotdeauna rânduit pentru timpul potrivit.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus