Bucurii de Neclintit Tematică: Gloria lui Dumnezeu

28 Septembrie / Binele nostru este gloria Lui

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Ci tu, când te rogi, intră în odăița ta, încuie-ți ușa, și roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns; și Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti” (Matei 6:6).

O obiecție care se aude frecvent față de hedonismul creștin este că ea ar pune interesele omului mai presus de gloria lui Dumnezeu – că pune fericirea mea mai presus de onoarea lui Dumnezeu. Dar hedonismul creștin nu face deloc acest lucru, și este ceva categoric de clar.

Desigur că noi, hedoniștii creștini, ne străduim să ne vedem de interesele noastre și să căpătăm fericirea cu toată puterea noastră. Noi susținem hotărârea tânărului Jonathan Edwards, care spunea: „Sunt hotărât să mă străduiesc să obțin pentru mine cât de multă fericire veșnică îmi stă în putință, cu toată puterea, tăria, vigoarea și vehemența de care sunt capabil, sau să mă fac în stare să mă străduiesc, în orice fel imaginabil”.

Dar noi am învățat din Biblie (și de la Edwards!) că interesul lui Dumnezeu este să preamărească plinătatea gloriei Sale prin revărsarea îndurării Lui față de noi – față de noi, păcătoșii care au nevoie disperată de El.

De aceea, umblarea după interesul și fericirea noastră, chiar dacă ne costă viețile, nu se situează niciodată mai presus de interesul lui Dumnezeu, de fericirea și gloria Lui, ci este totdeauna în aceste lucruri ale Lui. Unul dintre cele mai prețioase adevăruri din Biblie este că cel mai mare interes al lui Dumnezeu este să proslăvească bogăția harului Lui prin a-i face pe păcătoși să fie fericiți în El – în El!

Când noi ne smerim asemenea copilașilor și nu ne luăm aere de auto-suficiență, ci alergăm fericiți în bucuria îmbrățișării Tatălui nostru, gloria harului Lui este preamărită, iar tânjirea sufletului nostru este satisfăcută. Interesul nostru și gloria Lui devin una.

Când Isus făgăduiește în Matei 6:6 că „Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti”, aceasta este o răsplată pe care El vrea ca noi să o căutăm. El nu ne momește cu o bucurie pe care noi n-ar trebui să o avem! Dar această răsplată – această bucurie – este revărsarea întoarcerii noastre de la laudele omenești și îndreptarea noastră către odăița noastră, unde Îl căutăm pe Dumnezeu.

Așadar, hedoniștii creștini nu pun fericirea proprie mai presus de slava lui Dumnezeu. Ei își pun fericirea în Dumnezeu însuși și descoperă adevărul glorios că Dumnezeu este cel mai proslăvit în noi când noi suntem cel mai satisfăcuți în El.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus