Bucurii de Neclintit

7 Iulie / Când un alt creștin te rănește

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

El a purtat păcatele noastre în trupul Său, pe lemn, pentru ca noi, fiind morți față de păcate, să trăim pentru neprihănire; prin rănile Lui ați fost vindecați (1 Petru 2:24).

Care este motivul pentru care n-ar trebui să hrănim în noi o atitudine de răzbunare împotriva fraților și a surorilor de credință, care se pocăiesc?

Indignarea noastră morală cauzată de o insultă grosolană făcută la adresa noastră nu se evaporă doar pentru că ofensatorul este creștin. În fapt, am putea chiar să ne simțim mai trădați. Iar un simplu, „îmi pare rău”, va părea adeseori complet disproporționat față de durerea și urâțenia insultei.

În acest caz, însă, avem de-a face cu creștini, iar făgăduința mâniei lui Dumnezeu împotriva celui care ne-a greșit nu se aplică, pentru că „nu este nicio osândire pentru cei ce sunt în Hristos Isus” (Rom. 8:1). „Dumnezeu nu ne-a rânduit [pe noi, creștinii] la mânie, ci ca să căpătăm mântuirea, prin Domnul nostru Isus Hristos” (1 Tes. 5:9). Ar părea că aceștia pot să scape nedisciplinați!

Ce să facem ca să ne asigurăm că se face dreptate – că creștinismul nu este o bătaie de joc în ce privește gravitatea păcatului?

Răspunsul este că noi privim către Crucea lui Hristos. Toate greșelile pe care credincioșii adevărați le-au făcut împotriva noastră au fost răzbunate în moartea lui Isus. Acest lucru rezultă implicit din faptul simplu, dar uimitor, că toate păcatele tuturor copiilor lui Dumnezeu au fost puse asupra lui Isus. „Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră a tuturor” (Isaia 53:6; 1 Petru 2:24).

Suferința lui Hristos a fost pedeapsa și plata reală de la Dumnezeu pentru fiecare rană pe care ai primit-o vreodată de la un alt creștin. De aceea, creștinismul nu tratează păcatul cu superficialitate. El nu își bate joc de rana noastră.

​Dimpotrivă, el tratează atât de serios păcatele săvârșite împotriva noastră încât, ca să le îndrepte, Dumnezeu L-a dat pe Fiul Său ca să sufere mai mult decât am putea face noi vreodată pe cineva să sufere pentru răul pe care ni l-a făcut. Dacă vom continua să nutrim ranchiună față de un alt credincios, în fapt spunem că, din punctul nostru de vedere, Crucea lui Hristos nu a fost o plată suficientă pentru păcatele copiilor lui Dumnezeu. Aceasta este o insultă la adresa lui Hristos și a Crucii Lui, una pe care nu cred că ți-ai dori-o.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus